Vluchtelingenkinderen

“Vluchtelingenkinderen verdienen een goede start in Nederland. Aandacht voor hun taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling in een stabiele en veilige omgeving is daarbij een voorwaarde. Dat is onze insteek”.

Een diverse groep jonge kinderen die soms schokkende gebeurtenissen achter de rug hebben, moet inburgeren in Nederland. Verschillende instanties werken samen om professionals die met deze kinderen werken te ondersteunen, zodat vluchtelingenkinderen zich zo snel mogelijk thuis voelen in Nederland. Aandacht voor hun taal- en sociaal-emotionele ontwikkeling in een stabiele en veilige omgeving is daarbij een voorwaarde. 

 

E-learning ‘Werken met vluchtelingenkinderen en hun ouders in de kinderopvang’

De komst van jonge vluchtelingenkinderen en hun ouders stelt kinderopvangorganisaties en pedagogisch medewerkers voor uitdagingen in hun dagelijks werk. De nieuwe gratis e-learning ‘Werken met vluchtelingenkinderen en hun ouders in de kinderopvang’ helpt hen met die uitdagingen om te gaan.  De e-learning biedt de mogelijkheid om te oefenen met realistische casussen rond veelvoorkomende dilemma’s. Daarnaast vind je in de e-learning praktische tips, tools en relevante links naar meer informatie.

De e-learning ‘Werken met vluchtelingenkinderen en hun ouders in de kinderopvang’ is te vinden op het Pharos leerplatform. Je kunt gratis een account aanmaken en de e-learning volgen.

 

Brochures Vluchtelingenkinderen 

Staat uw kinderopvang voor nieuwe uitdagingen door de komst van vluchtelingenkinderen en hun ouders? 

Veel kinderopvangorganisaties komen in aanraking met jonge vluchtelingenkinderen. Dit kunnen kinderen zijn die met familieleden naar Nederland zijn gevlucht, die voor gezinshereniging zijn gekomen of die in Nederland zijn geboren nadat hun ouders hierheen zijn gevlucht. De komst van vluchtelingenkinderen en hun ouders stelt de kinderopvang voor nieuwe uitdagingen en vragen.

  • Hoe communiceer je met ouders die analfabeet zijn en totaal geen Nederlands of Engels spreken?
  • Hoe kom je erachter of afwijkend gedrag van een kind te maken heeft met een cultuurverschil, een trauma of een ontwikkelingsstoornis?
  • Hoe stel je kinderen en ouders op hun gemak die grote moeite hebben om gescheiden te worden?

Voor iedereen die in de kinderopvang te maken heeft met vluchtelingenkinderen en hun ouders zijn er vier brochures beschikbaar met achtergrondinformatie, praktische voorbeelden en tips over. Klik op de foto's op de verschillende brochures te openen of klik hier voor een overzicht van de brochures.

 

 

 

Hoe regel je goede opvang voor vluchtelingenkinderen als gemeente en kinderopvangorganisatie? 

Ben je op zoek naar goede voorbeelden en wil je antwoord op vragen zoals: wie is waarvoor verantwoordelijk? Wie betaalt wat? En waar moet je specifiek op letten? Sardes en Sociaal Werk Nederland verzamelden vragen en antwoorden die zij in de praktijk tegenkwamen. Sardes voerde een landelijke verkenning en Sociaal Werk Nederland en de Brancheorganisatie Kinderopvang voerden een quickscan om inzicht te krijgen in knelpunten en behoeften. De ervaringen, leerpunten en tips uit de praktijk vormen de basis voor twee publicaties. 

  1. Handreiking voor gemeenten - juli 2016 
  2. Handreiking voor kinderopvangorganisaties - juli 2016

 

Lees ook:

Voorschoolse educatie voor peuters in de asielopvang | Handreiking voor gemeenten, het COA, JGZ en kinderopvang

Peuters in de asielopvang

Artikel in Vakblad Vroeg (juni 2019): Werken met jonge vluchtelingen