Winnaars Leespluim 2020

 

Januari 

Naar de wolven

Naar de wolven

Deze sprookjesachtige vertelling laat als in een droom zien wat jaloezie teweeg kan brengen, Fabeltje is van zijn troon gestoten. Wanneer hij begrijpt dat Benjamin de puppy hulpeloos is en zorg en bescherming nodig heeft, kan hij hem accepteren en echt kennis met hem maken. 

Thema’s als jaloezie, veiligheid, bescherming en elkaar leren kennen bieden mooie gespreksstof voor wat oudere kleuters.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

 

Februari 

Julian is een zeemeermin

Julian is een zeemeermin

Werkelijkheid en fantasie lopen bij Julian nog heerlijk in elkaar over en zijn oma lijkt dat heel goed te begrijpen. Oma geeft hem de ruimte zichzelf te ontdekken en op te gaan in zijn eigen wereld. En om zijn dromen waar te maken. 

In de tekeningen zijn ook bij herlezing allerlei ontdekkingen te doen en verbanden te zien tussen de verschillende momenten in het verhaal.

Een mooi boek met respect voor eigenheid en waarin iedereen die dat wil, een zeemeermin kan zijn!  

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Maart

Overdag is hij een krokodil

Overdag is hij een krokodil

Op de omslag van het boek zwemt een krokodil in wat er uitziet als een natuurlijke habitat. De Italiaanse titel luidt vertaald: Beroep krokodil. 

Mijnheer krokodil ligt in pyjama in bed, de wekker gaat, hij staat op en gaat langs alle ochtendhandelingen. Hij aarzelt even voor de spiegel welke das hij zal aantrekken, ontbijt, trekt zijn jas aan en vertrekt naar zijn werk. Het verhaal wordt steeds intrigerender, ook omdat het een verhaal zonder tekst is.  

De illustraties en het verhaal blijven verrassen en verbazen. Oudere kleuters zullen er eindeloos in blijven ontdekken en fantaseren.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

April

Er zit een gat in de weg

Er zit een gat in de weg

‘Hé, wat is dat?’ roept Charlie. Er zit een gat in de weg. Het lijkt een geweldige vondst. Charlie is reuze enthousiast, een gat voor hem alleen! Maar... wat moet je nou met een gat? Charlie gaat opzoek naar iemand die het gat goed kan gebruiken. 

Een origineel en humoristisch verhaal, met extra grapjes voor de voorlezer. Dit verhaal biedt mogelijkheden om te filosoferen met jonge kinderen: wat is een gat eigenlijk?

De verschillende beroepen die langskomen bieden goede gesprekstof, evenals de dieren die onder de grond zijn afgebeeld. 

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Mei

Eén voor jou, twee voor mij 

De titel in combinatie met de afbeelding op het omslag roept direct een zekere spanning op. Beer en Wezel kijken elkaar vriendelijk aan rond een gedekte tafel in het bos, waarop drie paddenstoelen liggen. Een knus tafereel dat spoedig ontaardt in een ruzieachtige discussie over de verdeling van de derde paddenstoel.

In mooie ruzietaal en prachtige mimiek is de escalatie én het bijleggen van het conflict goed te volgen. 

De schutbladen met inkijkjes in het bos bieden kansen voor gesprekken over bosbewoners en natuurbeleving in het algemeen. 

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Juni

Eén vos

 Leespluim juni 2020

Het ‘telboek-thriller’ in de ondertitel lijkt een aanwijzing voor spannende ontwikkelingen. En dat klopt. Een ondeugend kijkende vos op het omslag is al een voorproefje. Met een sluwe glimlach sluipt hij vanaf de schutbladen het boek in. 

De grote, kleurrijke illustraties voeren de spanning stukje bij beetje op. Het perspectief springt van dader naar ogenschijnlijke slachtoffers en zoemt in op details die uitvergroot lekker eng worden. 

Een telboek waar je over door kan blijven praten met kinderen. En voor veel kinderen misschien de eerste thriller!

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Juli

De fantastische vliegwedstrijd 

Wilt u deze wedstrijd nog eens terugzien, de herhaling begint nu voor in dit boek…

Wanneer je dit advies ter harte neemt en De fantastische vliegwedstrijd voor de tweede keer leest en vooral bekijkt ontdek je steeds meer zaken die je eerder gemist had. Zelfs na een derde of vierde keer zijn er nog ontdekkingen.

Er is sprake van een rijke woordenschat waarvan de betekenis vanuit de illustraties duidelijk wordt. Niet alledaagse woorden en begrippen als opstijgen, uitschakelen, de leiding overnemen, sensatie, de voorste positie, stil vallen, aanmoedigen.  Geestig en origineel verhaal in woord en beeld.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

 Augustus

Vogel Vliegop

Wie kijkt daar zo boos de wereld in op het omslag? Het is de vogel Vliegop. 

Dan verschijnt een vriendelijk kijkende, knalgroene vogel die graag een praatje met haar wil maken. Het is duidelijk te zien dat vogel Vliegop daar niets voor voelt. Met de staart recht omhoog, een boze blik en een venijnig roepende snavel schreeuwt ze: ‘Hoepel op, hoepel op, hoepel op!’ 

De vertaalde, prachtig rijmende tekst van Bette Westera laat zich goed voorlezen door de prettige klanken en alliteraties en mooie uitdrukkingen als: van de leg raken en zwaar op de maag liggen. Een boek waar je oudere peuters en kleuters beslist mee zal boeien. Ze zullen met veel plezier mee roepen: Vlieg op! Vlieg op! Vlieg op!

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

 

 

September

Reis naar de maan

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is lopen de jonge leerlingen door een sluis van het ruimtestation naar de ruimteschoolbus. Ze maken een schoolreisje naar de maan. ‘Wel aansluiten’, lijkt de leerkracht te roepen naar het figuurtje dat wat achterblijft. 

Dit originele prentenboek heeft geen tekst en toch een glasheldere verhaallijn. Het is knap hoe de emoties door de lichaamstaal tot uitdrukking komen in de tekeningen, ook al zijn vanwege de ruimtehelmen geen gezichtsuitdrukkingen te zien. De illustraties zijn groot en duidelijk, het boek is daardoor goed bruikbaar in een groep.

Reis naar de maan is een verhaal met humor en spanning dat aanleiding geeft tot veel leuke discussies.  

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Oktober 

Alfabet

Wie is de snelle letterdief op het omslag van dit grote prentenboek? Op iedere bladzijde zoekt hij de letter van het alfabet en stopt die in zijn rugzak.

De speurtocht naar de dief en de letter is er nog maar een van de vele die je door dit grote, encyclopedische alfabetboek kunt ondernemen met kinderen en volwassenen van alle leeftijden. 

In dit tekstloze prentenboek ontdek je keer op keer iets nieuws. Het is een mooie mix van woordsoorten en begrippen; leerzaam en informatief, op uiteenlopende manieren in te zetten. De gedetailleerde tekeningen laten een fantasiewereld zien vol verhaallijnen en verwijzingen naar kunst, cultuur en natuur.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

November

Maantje

De eerste zin maakt direct nieuwsgierig naar dit voorleesverhaal van Sjoerd Kuyper: ‘Het was zielig voor papa dat hij het vond.’ Wat vond papa dan in het gras? Een babyeekhoorn waar Maantje direct verliefd op wordt.

De grappige en liefdevolle interactie tussen Maantje en haar vader en moeder, de beeldende woordkeus en de verwijzingen naar sprookjes, maken van dit voorleesverhaal voor oudere kleuters en derdegroepers een sfeervolle belevenis.

De illustraties van Alice Hoogstad dragen hier beslist aan bij, ze benadrukken de warmte en humor van dit gezin. Een rijk voorleesboek met veel aanknopingspunten om te praten over diverse thema’s en eigen ervaringen van kinderen.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

 

 

December 

De koffer

 

Van de vier dieren op het omslag van ‘De koffer’ zijn er drie herkenbaar: een konijn, een vogel en een vos. Tegenover hen staat een vierde dier, dat zij met grote ogen aanstaren. Dit dier, dat nog het meest op een salamander lijkt, zeult een koffer met zich mee. Hij heeft duidelijk een lange reis achter de rug. 

In heel weinig woorden en bijna kale beelden schetst de auteur/illustrator op een beklemmende manier hoe vluchtelingen bejegend worden. Met wantrouwen door Vos, met twijfel door Vogel en met respect door Konijn. 

Een hoopgevend verhaal dat uitsluiting op basis van wantrouwen met jonge kinderen bespreekbaar maakt.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

 

 

Terug naar homepage Sardes-Leespluim