Winnaars Leespluim 2020

 

Januari 

Naar de wolven

Naar de wolven

Deze sprookjesachtige vertelling laat als in een droom zien wat jaloezie teweeg kan brengen, Fabeltje is van zijn troon gestoten. Wanneer hij begrijpt dat Benjamin de puppy hulpeloos is en zorg en bescherming nodig heeft, kan hij hem accepteren en echt kennis met hem maken. 

Thema’s als jaloezie, veiligheid, bescherming en elkaar leren kennen bieden mooie gespreksstof voor wat oudere kleuters.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

 

Februari 

Julian is een zeemeermin

Julian is een zeemeermin

Werkelijkheid en fantasie lopen bij Julian nog heerlijk in elkaar over en zijn oma lijkt dat heel goed te begrijpen. Oma geeft hem de ruimte zichzelf te ontdekken en op te gaan in zijn eigen wereld. En om zijn dromen waar te maken. 

In de tekeningen zijn ook bij herlezing allerlei ontdekkingen te doen en verbanden te zien tussen de verschillende momenten in het verhaal.

Een mooi boek met respect voor eigenheid en waarin iedereen die dat wil, een zeemeermin kan zijn!  

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Maart

Overdag is hij een krokodil

Overdag is hij een krokodil

Op de omslag van het boek zwemt een krokodil in wat er uitziet als een natuurlijke habitat. De Italiaanse titel luidt vertaald: Beroep krokodil. 

Mijnheer krokodil ligt in pyjama in bed, de wekker gaat, hij staat op en gaat langs alle ochtendhandelingen. Hij aarzelt even voor de spiegel welke das hij zal aantrekken, ontbijt, trekt zijn jas aan en vertrekt naar zijn werk. Het verhaal wordt steeds intrigerender, ook omdat het een verhaal zonder tekst is.  

De illustraties en het verhaal blijven verrassen en verbazen. Oudere kleuters zullen er eindeloos in blijven ontdekken en fantaseren.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

April

Er zit een gat in de weg

Er zit een gat in de weg

‘Hé, wat is dat?’ roept Charlie. Er zit een gat in de weg. Het lijkt een geweldige vondst. Charlie is reuze enthousiast, een gat voor hem alleen! Maar... wat moet je nou met een gat? Charlie gaat opzoek naar iemand die het gat goed kan gebruiken. 

Een origineel en humoristisch verhaal, met extra grapjes voor de voorlezer. Dit verhaal biedt mogelijkheden om te filosoferen met jonge kinderen: wat is een gat eigenlijk?

De verschillende beroepen die langskomen bieden goede gesprekstof, evenals de dieren die onder de grond zijn afgebeeld. 

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Mei

Eén voor jou, twee voor mij 

De titel in combinatie met de afbeelding op het omslag roept direct een zekere spanning op. Beer en Wezel kijken elkaar vriendelijk aan rond een gedekte tafel in het bos, waarop drie paddenstoelen liggen. Een knus tafereel dat spoedig ontaardt in een ruzieachtige discussie over de verdeling van de derde paddenstoel.

In mooie ruzietaal en prachtige mimiek is de escalatie én het bijleggen van het conflict goed te volgen. 

De schutbladen met inkijkjes in het bos bieden kansen voor gesprekken over bosbewoners en natuurbeleving in het algemeen. 

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Juni

Eén vos

 Leespluim juni 2020

Het ‘telboek-thriller’ in de ondertitel lijkt een aanwijzing voor spannende ontwikkelingen. En dat klopt. Een ondeugend kijkende vos op het omslag is al een voorproefje. Met een sluwe glimlach sluipt hij vanaf de schutbladen het boek in. 

De grote, kleurrijke illustraties voeren de spanning stukje bij beetje op. Het perspectief springt van dader naar ogenschijnlijke slachtoffers en zoemt in op details die uitvergroot lekker eng worden. 

Een telboek waar je over door kan blijven praten met kinderen. En voor veel kinderen misschien de eerste thriller!

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Juli

De fantastische vliegwedstrijd 

Wilt u deze wedstrijd nog eens terugzien, de herhaling begint nu voor in dit boek…

Wanneer je dit advies ter harte neemt en De fantastische vliegwedstrijd voor de tweede keer leest en vooral bekijkt ontdek je steeds meer zaken die je eerder gemist had. Zelfs na een derde of vierde keer zijn er nog ontdekkingen.

Er is sprake van een rijke woordenschat waarvan de betekenis vanuit de illustraties duidelijk wordt. Niet alledaagse woorden en begrippen als opstijgen, uitschakelen, de leiding overnemen, sensatie, de voorste positie, stil vallen, aanmoedigen.  Geestig en origineel verhaal in woord en beeld.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

 Augustus

Vogel Vliegop

Wie kijkt daar zo boos de wereld in op het omslag? Het is de vogel Vliegop. 

Dan verschijnt een vriendelijk kijkende, knalgroene vogel die graag een praatje met haar wil maken. Het is duidelijk te zien dat vogel Vliegop daar niets voor voelt. Met de staart recht omhoog, een boze blik en een venijnig roepende snavel schreeuwt ze: ‘Hoepel op, hoepel op, hoepel op!’ 

De vertaalde, prachtig rijmende tekst van Bette Westera laat zich goed voorlezen door de prettige klanken en alliteraties en mooie uitdrukkingen als: van de leg raken en zwaar op de maag liggen. Een boek waar je oudere peuters en kleuters beslist mee zal boeien. Ze zullen met veel plezier mee roepen: Vlieg op! Vlieg op! Vlieg op!

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

 

 

September

Oktober 

 

 

 

November

 

 

 

December 

 

 

 

 

Terug naar homepage Sardes-Leespluim