Winnaars Leespluim 2022

 

Januari 

Ben je ziek, Teckel Tom?

‘Ben je ziek, Teckel Tom?’ is alweer het derde Teckel Tom-verhaal. De vraag die de titel stelt kan bevestigend beantwoord worden. Maar niet alleen Teckel Tom, ook Papa Pablo en Saar hebben buikpijn. Papa Pim, de enige die nog gezond is, heeft het heel druk. Hij moet de tafel afruimen, thee zetten, beschuiten smeren, limonade maken, het beddengoed verschonen, spuugemmertjes legen en nieuwe biscuitjes kopen.

Gelukkig is iedereen de volgende dag weer beter en kan papa Pim een beetje tot rust komen. Hij vindt dat hij nu ziek mag zijn en op de bank mag liggen. Ziek zijn is niet leuk, maar geen straf met een goeie verzorging. Hoe gaat dat bij jou thuis als je ziek bent?  


Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

 

Februari 

De lieve krokodil

Een verhaal over een lieve krokodil. Iedere peuter spitst direct de oren; een krokodil is toch een heel eng beest? Nee hoor, deze niet. Met een olijke blik wandelt hij over het omslag. Zelfs zijn scherpe, puntige tanden stralen een en al vriendelijkheid uit. Wat doet deze krokodil? Hij helpt dieren in nood.

Tegen een rustige achtergrond komen de dieren goed tot hun recht. Er zijn dan ook weinig woorden nodig, de bewegingen en mimiek spreken boekdelen. De beweeglijke muis, logge neushoorn, elegante impala en de schokkerige hyena. En wat een emoties zijn er te zien. Angst, opluchting, blijdschap, boosheid, schrik, verbazing en vast nog meer om over te praten en veel te bekijken.


Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Maart

Later als ik groot ben

Met de bladvullende illustraties in zachte en fellere kleuren komen we in een wonderlijke wereld terecht. In een subtropische sfeer volgen we het meisje met haar toekomstdromen. De tekst is verrassend en soepel geformuleerd. Je hóórt het kinderstemmetje dat maar doorbabbelt over later, als ze groot is. 

Een spannend boek dat onbeperkte mogelijkheden biedt en toch weer landt in de realiteit. Het taalgebruik is beeldend en er is veel te bekijken en te bespreken voor wat oudere kleuters. Wat ga jij doen als je later groot bent? 

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

 

April

Amos Muis blijft een dagje thuis

Amos Muis, de oude man in pyjama, gaat elke dag met bus 5 naar de dierentuin. Op een dag kan hij zijn bed niet uitkomen, hij heeft een zware verkoudheid. De dieren in de dierentuin beginnen zich zorgen te maken over Amos, waar blijft hij?

Dit ontroerende verhaal doet ouderwets aan maar straalt een en al rust en vriendelijkheid uit. De aandacht gaat naar de dieren, die in zachte kleuren realistisch, met veel aandacht voor detail en liefde zijn getekend. Die liefde straalt het verhaal ook uit: we zorgen voor elkaar.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek 

Mei

Wat gaat mama doen?

Flapjesboeken en nieuwsgierige peutertjes, die horen bij elkaar! Om te zien wat er achter zit draaien ze iedere flap prompt om. In dit boekje zijn dat mama’s, bezig met van alles wat in een gezin nou eenmaal overal gedaan wordt.  

Dit is een heerlijk boekje om met een peuter aan de praat te raken, taal- en spelprikkels genoeg! Een leuke, speelse benadering van al die verschillende mamarollen. Bij eerste lezing prettig verrassend en bij herhaald lezen een goed instrument voor het bespreken van alles wat moeders nog meer kunnen doen.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

Juni

Morgen gaan we verhuizen

Otis en zijn mama gaan verhuizen. Het boekomslag staat al vol met dozen en spullen die nog ingepakt moeten worden. Sam de kameleon, de beste vriend van Otis, moet natuurlijk ook mee. Maar opeens is Sam verdwenen. 

Dit prentenboek geeft in tekst en tekeningen een invoelbaar inkijkje in alle drukte van een verhuizing en de gevoelens die dat met zich meebrengt. En tegelijkertijd is het een zoekboek. Sam is natuurlijk niet echt weg, hij is op iedere bladzijde in een andere kleur en op een andere plek te vinden.

Het juryrapport

De activiteiten bij het boek

 

Juli

 

 Augustus

 

 

September

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oktober 

 

November

 

December 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar homepage Sardes-Leespluim