Juryrapport Sardes-Leespluim december 2019

De Sardes-Leespluim van de maand december 2019 gaat naar het boek…

 

Tijger

 

Op het omslag loopt een oudere, goed geklede vrouw door een winters bos. Op de voorgrond een tijger. Help een tijger!? Maar nee, hij lijkt geen kwaad in de zin te hebben. Hij heeft een bedachtzame, vriendelijke blik in zijn ogen. Gauw lezen waar dit verhaal naartoe gaat.

De oudere dame heet Josefien en ze wandelt graag, vooral in het bos. Zij weet nog niet dat ze niet alleen in het bos is, de tijger volgt haar spoor en maakt zich bekend door haar kopjes te geven en te snorren. Hij maakt duidelijk dat hij geen kwaad in de zin heeft. Josefien neemt hem mee naar haar huis waar hij al snel aangenaam gezelschap is. De bewoners van het stadje raken, nadat ze van de eerste schrik bekomen zijn, gewend aan Tijger. Hij mag mee naar school, speelt paardje met de kinderen uit de buurt en lijkt het helemaal naar zijn zin te hebben. Tot het moment waarop hij zijn strepen verliest. De dierenarts constateert een serieus geval van heimwee naar zijn land, naar weer een tijger zijn. Met een steen in haar maag vertrekt Josefien met Tijger naar verre landen en laat hem met een bezwaard gemoed achter in de jungle. Gelukkig kan ze zich na terugkomst ontfermen over een in de steek gelaten katje.

Eenzaamheid, heimwee, vriendschap zijn herkenbare thema’s in dit onwaarschijnlijke verhaal. De grote, pagina vullende tekeningen laten de ontluikende warmte vanuit een koude besneeuwde achtergrond overtuigend uitkomen. Josefien is alleen aan de portretten te zien in haar huis van een jongere Josefien met een man met snor. De ontmoeting met Tijger lijkt haar eenzaamheid te doorbreken en zorgt ervoor dat zij zich kan openstellen voor volgende vriendschappen.

Het koude landschap, de besneeuwde stad, de tropische bootreis, oosterse drukte, jungle en weer ontdooide straten zijn in prachtige kleuren en stoere lijnen opgezet en verbeelden het verhaal dat in korte teksten onderaan de pagina’s staat. De taal is krachtig en rijk, met mooie vergelijkingen.

Voor kleuters zijn de thema’s in het boek herkenbaar, een oma of opa die alleen is, een poesje dat ze op straat gevonden hebben dat in de steek gelaten is, heimwee naar vriendjes na een verhuizing. Of gewoon praten over wat je wel niet met al die sneeuw kunt doen. Genoeg gespreksstof dus.

 

Download een pdf van het juryrapport.
Download de activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Tijger
Auteur: Jan Jutte
Illustrator: Jan Jutte
Uitgever: Lemniscaat
Vanaf ca. 4 jaar

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2019

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim