Juryrapport Sardes-Leespluim september 2018

De Sardes-Leespluim van de maand september 2018 gaat naar het boek…

 

Die eland is van mij

 

 

‘Wilfred had een eland.’ Zo begint het verhaal waar Wilfred trots naast zijn eland staat. Je weet onmiddellijk dat er iets aan de hand is en je wordt nieuwsgierig. Heeft hij de eland nu niet meer? Het is meteen spannend.

De eland, die hij Marcel noemde, was aan komen lopen en Wilfred wist gewoon dat die eland van hem was. Hij legde Marcel uit aan welke regels hij zich moest houden. Op een dag, tijdens een wandeling, gebeurde er iets verschrikkelijks. Wilfred maakte net grote plannen voor een zeereis met Marcel, toen iemand anders dacht dat de eland van haar was. Ze noemde hem Rodrigo. Marcel/Rodrigo maakte het niet uit en teleurgesteld holde Wilfred terug naar huis. In de haast raakte hij verstrikt in zijn touw en kon niet meer verder. Ai, wat nu? Maar daar kwam Marcel aangelopen en voerde regel 73 perfect uit: je baasje redden uit benarde situaties. Alles was vergeven en vergeten en de eland zou zich aan de regels houden als hij daar zin in had.

Op de illustraties zien we een jongetje met stakerige beentjes, karakteristiek voor de tekenstijl van de Australische tekenaar Oliver Jeffers, onder andere bekend van boeken over de krijtjes. Bezitterig hangt het jongetje een naamkaartje aan het gewei van een onverstoorbare eland. In prachtige, sfeervolle landschappen probeert hij hem zijn geheel eigen ‘regels voor goede huisdieren’ op te leggen terwijl hij doodleuk zijn eigen gang gaat. Voordat Wilfred zich totaal vastgebeten heeft in zijn eigen drammerigheid, komt hij gelukkig tot het inzicht dat bezitten geen doel op zich is. En we zien ze weer op hun manier samen op pad gaan over een prachtig kiezelstrand met besneeuwde bergen op de achtergrond. En wacht achter de bergen niet weer een zogenaamde eigenaar?

‘Die eland is van mij’ is een humoristisch boek waar veel mee te lachen is met een groepje oudere peuters en kleuters. De grappige situaties, gezichtsuitdrukkingen van Wilfred en de eland zorgen voor een luchtige sfeer waarin onderwerpen als bezit, dingen delen en het houden van huisdieren vanzelfsprekend ter sprake kunnen komen. Het boek biedt allerlei visuele ontdekkingen (bijvoorbeeld een blauwe draad die door het verhaal loopt!) en mogelijkheden voor verdieping van verhaalbegrip. Samen ‘lezen’ wat er niet staat, kan met oudere kleuters een mooi gesprek over dit heerlijke prentenboek opleveren.

De activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Die eland is van mij
Auteur: Oliver Jeffers
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
Vertaald door Berd Ruttenberg
ISBN NR 9789089672544
€14,50
Vanaf 3 jaar

 

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim