Juryrapport Sardes-Leespluim september 2020

De Sardes-Leespluim van de maand september 2020 gaat naar het boek…

 

Reis naar de maan

 

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is lopen de jonge leerlingen door een sluis van het ruimtestation naar de ruimteschoolbus. Ze maken een schoolreisje naar de maan. ‘Wel aansluiten’, lijkt de leerkracht te roepen naar het figuurtje dat wat achterblijft. En daar zijn ze op weg. Na de landing loopt de groep naar een krater waar de leerkracht van alles uitlegt. De achterblijver, heeft andere plannen. Verborgen achter een grote grijze maansteen begint hij, of is het een meisje?, te tekenen met de meegebrachte kleurkrijtjes. Misschien zit het wel lekker op de maanbodem, misschien is het ruimtepak te warm, hoe dan ook de achterblijver valt in slaapt, wordt met een schok wakker en ziet de groep vertrekken. Even lijkt wanhoop de kop op te steken maar dan gaat hij verder met tekenen. Hier en daar steken ineens grijze kopjes boven het maanoppervlak uit. Deze maanwezens kijken nieuwsgierig naar de gekleurde schetsen, overwinnen hun angst voor het onbekende, pakken aarzelend de kleurkrijtjes aan en beginnen elkaar enthousiast te bekleuren. Ze verstoppen zich weer snel als de schoolruimtebus terugkeert. Gelukkig, de achterblijver is gered. Wel nog even het kleurkrijt verwijderen van de maansteen! De groet van de maanwezens met de krijtjes in hun hand is alleen bedoeld voor de achterblijver die met het overgebleven grijze krijtje verder gaat met schetsen van wat alleen hij of zij gezien heeft.

 

Dit originele prentenboek heeft geen tekst en toch een glasheldere verhaallijn. Het is knap hoe de emoties door de lichaamstaal tot uitdrukking komen in de tekeningen, ook al zijn vanwege de ruimtehelmen geen gezichtsuitdrukkingen te zien. De illustraties zijn groot en duidelijk, het boek is daardoor goed bruikbaar in een groep. Leuk om te praten over de ideeën die kinderen hebben over maanreizen, ruimtestations, maanmannetjes, bestaan die? Zouden ze zelf op zo’n schoolreisje willen? Waarom blijft een van de kinderen achter en wat wil het met de kleurtjes? Wat zullen de maanwezens met de kleurtjes gaan doen? Zou zo’n schoolreisje al snel mogelijk zijn of speelt het verhaal in de verre toekomst? Kortom, een verhaal met humor en spanning dat aanleiding geeft tot veel leuke discussies.  

 

Aan de slag 

Wil je op een creatieve manier aan de slag met het boek? Bekijk dan de activiteiten die Sanne Spiero ontwikkelde bij het boek.

 

Boekgegevens

Titel: Reis naar de maan
Auteur: John Hare
Uitgever: Lannoo
Vanaf ca. 4 jaar

Bestel dit boek

 

De Leespluim maandelijks ontvangen? 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Terug naar homepage Sardes-Leespluim