Juryrapport Sardes-Leespluim september 2019

De Sardes-Leespluim van deze maand gaat naar het boek…

 

Wolfje wil naar huis

 

Hoog op de rotsen klonk wolvengehuil. Tegen een volle roodkleurige maan, waarvan de kleur weerkaatst op de besneeuwde bergen, zien we een roedel wolven. Het is een betoverend openingsbeeld. En wie huilde weer het langst? Wolfje, de welp die graag groot wilde zijn. Een mooi uitgangspunt voor een ‘coming of age’ verhaal voor peuters en kleuters, die dat gevoel natuurlijk herkennen. 

Omdat de grot waar de roedel de nacht wil doorbrengen, bezet is door een grote ijsbeer met jongen, moeten de wolven op zoek naar een andere schuilplaats. Dapper gaat Wolfje voorop, maar hoe langer de tocht duurt, hoe vermoeider hij wordt en uiteindelijk raakt hij achterop. En de sneeuw heeft de sporen uitgewist… Stoer maar uitgeput ligt hij op het ijs, dat plotseling krakend open gaat. Wolfje zinkt in het ijskoude water naar beneden. En dan begint zijn verbazingwekkende reis naar huis. De narwal brengt hem naar de walrus die hem op zijn schouders neemt en hem afzet bij de muskusos. Vervolgens brengt de poolvos hem bij de gans en de eland brengt hem naar de beervlinder die hem thuis brengt. En wat zijn vader en moeder, de broertjes en zusje blij hem te zien! Zijn thuiskomst is een warm bad en Wolfje beseft dat het best fijn is om nog niet groot te zijn.

De poëtische tekst van dit spannende en invoelende verhaal is prachtig vertaald door Bette Westera en sluit naadloos aan bij de soms mythische tekeningen met een nachtelijke sterrenhemel waar de dierenriem voorbij stroomt, wit besneeuwde pagina’s die de kwetsbaarheid van Wolfje onderstrepen en die de vrolijke ontlading laten zien van een avontuur dat goed afloopt. 

Het eindrijm in de tekst zorgt ervoor dat de voorlezer makkelijk de juiste toon kan treffen en in een mooi leesritme terecht komt. Poëtische zinnen als ‘Het lied van de wind waaide zacht door het donker’ en veel nog niet echt bekende woorden kunnen zorgen voor ontwikkeling van het taalgevoel en uitbreiding van de woordenschat van de kinderen die dit verhaal voorgelezen krijgen: roedel, trots, buikdiepe sneeuw, klimmen en dalen, op de loer liggen. En natuurlijk de namen van alle dieren die Wolfje helpen.

‘Wolfje wil naar huis’ is een rijk en ontroerend boek, dat ook door het grote formaat goed te lezen is met peuters en kleuters.

 

Download een pdf van het juryrapport

De activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Wolfje wil naar huis
Auteur: Rachel Bright en Jim Field
Vertaling: Bette Westera
Uitgever: Gottmer
Isbn nummer 9789025770068
€ 14,99
Vanaf 3 jaar

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2019  

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim