Juryrapport Sardes-Leespluim oktober 2020

De Sardes-Leespluim van de maand oktober 2020 gaat naar het boek…

 

Alfabet

 

Wie is de snelle letterdief op het omslag van dit grote prentenboek? Op iedere bladzijde zoekt hij de letter van het alfabet en stopt die in zijn rugzak. Steeds in een andere vermomming. De speurtocht naar de dief en de letter is er nog maar een van de vele die je door dit grote, encyclopedische alfabetboek kunt ondernemen met kinderen en volwassenen van alle leeftijden.

De letter ‘f’ ligt in de vensterbank, de dief heeft hem nog niet gevonden. Wat ziet hij allemaal? Een forel met een fototoestel, een fazant op de fiets met een bak fuchsia’s voorop, een fakir, een enorme fluitketel, fluiten, frambozen in een mand. Op de bladzijde van de ‘k’ is het een drukte van belang: een kreeft speelt klavecimbel, er staat een kerstboom, kinderen knippen, maken een kijkdoos en spelen kaart, kabouters zitten rond een kampvuur, een jongetje loopt over een koord met klompen aan. Er zijn ook afbeeldingen waarvan je niet direct weet welk woord er bij hoort. Hoe heet dat grote beest bij de ‘y’ ook alweer? O ja, een yeti. Op de website bij het boek is gelukkig een uitputtende woordenlijst opgenomen. Ook kun je  er materiaal en tips voor in de klas of groep te vinden.

In dit tekstloze prentenboek ontdek je keer op keer iets nieuws. Het is een mooie mix van woordsoorten en begrippen; leerzaam en informatief, op uiteenlopende manieren in te zetten. De gedetailleerde tekeningen laten een fantasiewereld zien vol verhaallijnen en verwijzingen naar kunst, cultuur en natuur. De letterdief heeft aan het eind van het alfabet zijn vermommingen aan een waslijn gehangen en de letters van het alfabet weer opgeprikt. 

 

Aan de slag 

Wil je op een creatieve manier aan de slag met het boek? Bekijk dan de activiteiten die Kees Broekhof ontwikkelde bij het boek.

 

Boekgegevens

Titel: Alfabet
Auteur: Charlotte Dematons
Uitgever: Hoogland & van Klaveren
Vanaf ca. 3 jaar

Bestel dit boek

 

De Leespluim maandelijks ontvangen? 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Terug naar homepage Sardes-Leespluim