Juryrapport Sardes-Leespluim oktober 2019

De Sardes-Leespluim van de maand oktober 2019 gaat naar het boek…

 

Een olifant in de bus

 

Wat staat daar nou bij de bushalte? Het lijkt wel een olifant, en het is een olifant. Een hele grote. Jan de buschauffeur ziet het niet zitten, geen beesten in de bus. Maar ja, in het gangpad ligt ook al een hond merkte Jip op dus was het niet eerlijk als de olifant niet mee mocht. 

‘Ga weg, dit wordt een ramp!’ riep Jan de buschauffeur. En inderdaad zat de olifant direct na het instappen muurvast. Onder aanvoering van Jip proberen de passagiers hem de bus in te duwen, maar het heeft geen zin. De brandweer moet erbij komen. Die ziet geen probleem, ‘Met zeep is het zo gebeurd’. Dat was iets te optimistisch. Uiteindelijk lukt het met beitel en zaag de olifant te bevrijden met als gevolg dat de bus uit elkaar ligt en niet verder kan rijden. Jip schrikt, als hij moet lopen komt hij te laat op school. De olifant grijpt in, zwaait Jip op zijn rug en schiet door het verkeer. Op school wordt de olifant door de juf met warmte ontvangen.

Een vrolijk, ongecompliceerd, kolderiek verhaal met precies genoeg tekst in goed lopend rijm. De tekeningen zijn uitgevoerd in een enthousiaste, stoere collagetechniek, met veel kleur, verschillende technieken en grappige details waar kleuters ongetwijfeld om zullen lachen. Kleding, schoeisel, ogen, haren en baarden dragen bij aan de sfeer van dit grappige, onlogische verhaal.

Er is ook veel om over te praten: Waren er nog meer oplossingen mogelijk dan duwen en zeep gebruiken? De olifant lijkt beperkt door het wieltje aan een van zijn poten, mag hij met alles meedoen? De buschauffeur wordt boos, rood en schreeuwt, zou hij ook anders kunnen reageren?

‘Een olifant in de bus’ is een eigentijds verhaal met mobiele telefoons die alles vastleggen en ov-chipkaart. Goed te gebruiken in de kinderopvang, de buitenschoolse opvang en de onderbouw van het basisonderwijs.  

 

De activiteiten bij het boek.

 

Boekgegeven

Een olifant in de bus
Auteur: Marjet Huiberts & Barbara de Wolf
Uitgever: Gottmer
ISBN 9789025771393
€14,99
Vanaf 4 jaar

Overzicht winnaars 2019

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim