Juryrapport Sardes-Leespluim november 2018

De Sardes-Leespluim van de maand november 2018 gaat naar het boek…

 

Krabbel en Nies
en de grote kattengriezel

 

 

Dat klinkt eng, een Grote Kattengriezel! Katten die de Griezel zien, verdwijnen en niemand vindt ze ooit terug. Ga maar wat dichter bij elkaar zitten en luister naar de avonturen van de zwerfkatten Krabbel en Nies. Ze beleven van alles. De katten raken hun huis kwijt, sluiten nieuwe vriendschappen, krijgen hun huis weer terug, maken elkaar bang met de Kattengriezel; ze bespreken kattenzaken, beschermen hun vriend de ekster en zijn nest, maken korte metten met Poelie, de kattenschrik van de buurt en vinden steeds weer nieuwe adresjes om aan eten te komen. De Grote Kattengriezel blijkt helemaal niet te bestaan, het is ‘een andere naam voor alles waar we bang voor zijn’, besluiten de katten. Ze ontdekken na de dood van de oude poes Katootje dat katten misschien wel negen levens hebben. Het maakt dus ook niet uit als de Grote Kattengriezel die katten verslindt echt bestaat, want daarna leef je gewoon door.

In levendige dialogen, grappige karakteruitwerkingen en herkenbare situaties, locaties en gebeurtenissen worden we deelgenoot van het leven van een groep katten, eksters en twee honden. In korte hoofdstukken volgen we hun dagelijkse beslommeringen, ruzietjes, plagerijen en vriendschappen. Hier en daar zit er een dubbele bodem in de tekst, wat het voor de ouders en andere voorlezers extra leuk maakt.

De sfeervolle illustraties brengen de katten en hun karakters in mooie kleurstellingen tot leven. Met speelsheid en aandacht voor details verbeeldde Marieke Nelissen humoristische situaties. Zij maakt goed gebruik van wisselende gezichtspunten, waardoor de tekening net even anders is en prikkelt. De voorkant van het boek is daar een voorbeeld van: we zien een grote groep verschillende katten, twee honden en een vogel, terwijl zij over de rand van een gat bezorgd, bang, maar ook nieuwsgierig naar beneden turen. Wie hiernaar kijkt, heeft het gevoel zelf op de bodem van een put te zitten. Waar kijken de dieren naar? Zou de geheimzinnige Grote Kattengriezel daar - op veilige afstand - gevangen zitten? Alleen al deze plaat biedt heel veel kijkplezier.

Een super gezellig voorleesboek voor de groep met veel aanknopingspunten voor gesprekjes over dagelijkse zaken en zaken van leven en dood. 

Krabbel & Nies en de grote kattengriezel is het zelfstandig te lezen vervolg op Krabbel & Nies.

 

De activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Krabbel en Nies en de grote kattengriezel
Auteur: Pieter Feller 
Illustrator: Marieke Nelissen
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN  9789024578887
€ 15,99
Vanaf 3 jaar

 

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim