Juryrapport Sardes-Leespluim november 2020

De Sardes-Leespluim van de maand november 2020 gaat naar het boek…

 

Maantje 

De eerste zin maakt direct nieuwsgierig naar dit voorleesverhaal van verteller Sjoerd Kuyper: ‘Het was zielig voor papa dat hij het vond.’ Wat vond papa dan in het gras? Een babyeekhoorn waar Maantje, koosnaam voor Amani, direct verliefd op wordt. En waarom was het zielig? Omdat papa helemaal niet van dieren houdt en er zelfs een beetje bang voor is. Maantje en mama houden juist heel erg van dieren! Zij proberen te bedenken hoe dat moet, een jonge eekhoorn verzorgen. Ze leggen hem in een handdoek in de klimop, zetten een schoteltje met kattenbrokjes en een schoteltje met water naast hem neer en ter bescherming zetten ze een mandje over hem heen. Mama leest hem ook nog een sprookje voor. 

De volgende dag leeft het eekhoorntje nog, en gelukkig vindt mama ook een egel- en eekhoornopvang in de buurt waar ze Dori, zo noemt Maantje haar, goed verzorgd achter kunnen laten. Maantje kan Dori nog niet loslaten, ze schrijft een sprookje dat de lieve mensen van de opvang aan haar voorlezen. In de week dat Maantje bij oma logeert, is Dori een levendige eekhoorn geworden. Ze gaat naar een eekhoornopvang in Gaasterland waar meer eekhoorns zijn. Wanneer ze een volleerde eekhoorn is, wordt ze vrijgelaten. Dat moment is tot ieders verrassing vastgelegd op video. Door haar tranen heen ziet Maantje de eekhoorn met hoge sprongen in het bos verdwijnen en een boom in roetsjen.

De grappige en liefdevolle interactie tussen Maantje en haar vader en moeder, de beeldende woordkeus (haar hart verandert in een bloem, woede stijgt als een lift naar haar hoofd, vingers op toetsenbord die als pootjes van strandlopertjes over het toetsenbord rennen, knotwilgen ‘staan als kwaaie kerels in het land. Hun kale takken prikken gaatjes in de wolken, waaruit het altijd regent’), de verwijzingen naar sprookjes maken van dit voorleesverhaal voor oudere kleuters en derdegroepers een sfeervolle belevenis. De illustraties van Alice Hoogstad dragen hier beslist aan bij, ze benadrukken de warmte en humor van dit gezin. Ook heel leuk hoe verschillende communicatievormen gehanteerd worden: er wordt gemaild, getelefoneerd, geschreven met pen en papier, voorgelezen, fantasie gebruikt. Een rijk voorleesboek met veel aanknopingspunten om te praten over diverse thema’s en eigen ervaringen van kinderen.

 

Aan de slag 

Wil je op een creatieve manier aan de slag met het boek? Bekijk dan de activiteiten die Emiel Helmich en Anniek Veenis ontwikkelden bij het boek.

 

Boekgegevens

Titel: Maantje
Auteur: Sjoerd Kuyper
Illustraties: Alice Hoogstad
Uitgever: Hoogland & van Klaveren
Vanaf ca. 5 jaar

Bestel dit boek

 

De Leespluim maandelijks ontvangen? 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Terug naar homepage Sardes-Leespluim