Juryrapport Sardes-Leespluim maart 2020

De Sardes-Leespluim van deze maand gaat naar het boek…

 

Overdag is hij een krokodil

 

Op de omslag van het boek zwemt een krokodil in wat er uitziet als een natuurlijke habitat. Wat zou deze krokodil ' s nachts doen? De Italiaanse titel luidt vertaald: Beroep krokodil. Het wordt steeds intrigerender. ook omdat het een verhaal zonder tekst is.  

Mijnheer krokodil ligt in pyjama in bed, de wekker gaat, hij staat op en gaat langs alle ochtendhandelingen. Hij aarzelt even voor de spiegel welke das hij zal aantrekken, ontbijt, trekt zijn jas aan en vertrekt naar zijn werk. Het is druk op straat, iedereen is op weg. En het is druk in de metro. Vlug stapt hij uit bij zijn halte, koopt een boeketje, neemt een gebraden kippetje mee, waarschijnlijk als avondeten. Hij groet hier en daar, steekt een plein over en gaat een park in. Het blijkt een dierentuin, het boeketje is voor de caissière. Mijnheer krokodil passeert de apenkooi en gaat een gebouw in dat lijkt op een zwembad. Hij kleedt zich uit, hangt zijn kleren in een locker en neemt een duik. Overdag is hij van beroep krokodil en jaagt bezoekers angst aan.

Het verrassende verhaal ontvouwt zich in prachtige grotere en kleinere illustraties met veel grootsteedse details. Het sfeervolle appartementsgebouw, de ontbijtdetails, de aantrekkelijke winkeletalages, de auto die door een plas rijdend mijnheer Krokodil onder spettert, de gestreste of relaxt een boek of krant lezende mensen op straat en in de metro. Bij elk van die mensen is weer een verhaal te verzinnen. Waar zou de mevrouw met de teddybeer in haar tas en dromerige uitstraling naar op weg zijn? En er is nog veel meer te zien, mijnheer Krokodil heeft collega's. Twee giraffen, een nijlpaard en een aap zijn duidelijk ook op weg naar hun werk; wat zou dat werk inhouden?  In de apenkooi leest de ene aap een boek de ander een krant. Bij het krokodillenbad kijken de oma en haar kleinkind angstig naar de krokodil.  De illustraties en het verhaal blijven verrassen en verbazen. Oudere kleuters zullen er eindeloos in blijven ontdekken en fantaseren.

 


Download hier de printversie van het juryrapport

De activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Overdag is hij een krokodil

Auteurs: Giovanna Zoboli & Mariachiara di Giorgio

Uitgever: BBNC uitgevers, Flamingo kinderboeken

vanaf 5 jaar

 

 

Terug naar homepage Sardes-Leespluim