Juryrapport Sardes-Leespluim augustus 2020

De Sardes-Leespluim van de maand augustus 2020 gaat naar het boek…

 

Vogel Vliegop

 

Wie kijkt daar zo boos de wereld in op de omslag? Het is de vogel Vliegop. Waarom zou ze zo onvriendelijk kijken? Ze zit op haar nest in een prachtige boom vol rode bessen. En daar verschijnt een vriendelijk kijkende,  knalgroene vogel die graag een praatje met haar wil maken. Het is duidelijk te zien en bijna te horen dat vogel Vliegop daar niets voor voelt. Met de staart recht omhoog, een boze blik en een venijnig roepende snavel schreeuwt ze: ‘Hoepel op, hoepel op, hoepel op!’ 


Ga (niet) weg!

De volgende toenaderingspoging door Snoeper, die haar uitnodigt rode bessen te gaan eten, loopt uit op een knorrige reactie: ‘Scheer je weg!’ En zo vergaat het ook Fladder, de knalblauwe vogel met diepblauwe ogen. Maar dan verschijnt Rover, een hongerige adelaar die in vogel Vliegop een lekker hapje ziet. Het angstige ‘Hoepel op!’ schrikt Rover niet af. Integendeel! Gelukkig heeft Roeper, de knalgele vogel die net voorbij komt, alles gezien. Op zijn kreet ‘Kom terug, Vliegop is in levensgevaar!’ komen Kwebbel, Fladder en Snoeper aangevlogen. Met zijn vijven vormen ze een afschrikwekkende kluwen die Rover op de vlucht doet slaan. En natuurlijk is vogel Vliegop zijn vrienden dankbaar en ze wil voortaan graag met hen kwebbelen, snoepen en fladderen. ‘Ga niet weg!’ is nu haar kreet.

Emoties

Wat een emoties zijn er te zien op de vogelgezichten: knorrig, afwijzend, vriendelijk, zoekend, boos, woedend, verschrikt, verdrietig, neerbuigend, ontdaan, dreigend, angstig. Heel overtuigend, vol inlevingsvermogen geïllustreerd in prachtige kleuren, felle schetsen en ontroerende taferelen. De vertaalde, prachtig rijmende tekst van Bette Westera laat zich goed voorlezen door de prettige klanken en alliteraties en mooie uitdrukkingen als: van de leg raken, cirkelen, zwaar op de maag liggen. Een boek waar je oudere peuters en kleuters beslist mee zal boeien. Ze zullen met veel plezier mee roepen: Hoepel op, scheer je weg! Nee, niet doen!, Ik pak je!, Kom terug!  

Achterin het boek is informatie te vinden over de vogel Vliegop (die echt bestaat), over de schrijfster en over de illustrator.

 

Aan de slag 

Wil je op een creatieve manier aan de slag met het boek? Bekijk dan de activiteiten die Karin Vander Heyden ontwikkelde bij het boek.

 

Boekgegevens

Titel: Vogel Vliegop
Auteur: Julia Donaldson
Illustraties: Catherina Rayner
Uitgever: Gottmer
Vanaf ca. 3 jaar

Bestel dit boek

 

De Leespluim maandelijks ontvangen? 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Terug naar homepage Sardes-Leespluim