Juryrapport Sardes-Leespluim januari 2019

De Sardes-Leespluim van de maand januari 2019 gaat naar het boek…

 

Drop het stoute eendje

 

Drop het eendje heeft er genoeg van dat iedereen hem altijd schattig vindt. Hij besluit vanaf nu stout te zijn. Hij bijt Wiesje de geit in haar been, vernielt de zandtoren van Guus het konijn, zegt tegen Stoffel de ezel dat hij stinkt en poept buurvrouw Koe op haar hoofd. Drop is uitermate tevreden over zichzelf maar komt er al snel achter dat hij nu geen vrienden meer heeft om mee te spelen. En dan zien we een heel ongelukkige, verdrietige Drop.

Gelukkig durft Noenie het miertje het aan op de rug van Drop een rondje door de vijver te varen. Het gaat goed totdat het ‘s’ woord valt en Drop Noenie achterlaat op een lelieblad. Hij realiseert zich op tijd dat Noenie misschien niet kan zwemmen. Gelukkig heeft Noenie begrip voor het probleem waar Drop mee worstelt en gaan ze samen een eindje vliegen. 

Als er een prijs zou zijn voor boos kijken zou Drop het eendje die zeker winnen! Kijk hem nou toch zitten op het omslag: bovenop een grote steen midden in het water met zijn vleugeltjes strak over elkaar en een bijzonder donkere blik. Hij wil geen schatje genoemd worden, maar gezien worden als iemand die hij echt is. Voor peuters en kleuters heel herkenbaar. Zij zitten in hun ontwikkeling ook in de fase van het leren omgaan met emoties en het ontdekken van hun ‘ik’. Leuk om te bespreken welke gezichtsuitdrukkingen de kinderen nog meer herkennen in de loop van het verhaal. De illustraties laten de emoties duidelijk zien op de overzichtelijke boekpagina’s. Ook over vriendschap kan het een en ander uitgewisseld worden in de groep.

 

De activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Drop het stoute eendje
Catharina Valckx
Uitgeverij Gottmer
Voorleesboek vanaf 3 jaar
ISBN NR 9789025768843
€13,99
Vanaf 3 jaar

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim