Juryrapport Sardes-Leespluim december 2018

De Sardes-Leespluim van de maand december 2018 gaat naar het boek…

 

Kerstmis met Boer Boris

 

Boer Boris, wie kent hem inmiddels niet na tien leuke boeken? Dit keer viert Boer Boris Kerstmis. Het openingsbeeld is verrassend: Boer Boris zit op de wc en kijkt naar de kalender die 24 december aangeeft. Morgen is het Kerstmis!

Boris, Sam en Berend moeten dus snel naar het bos om een boom te halen. Een boom die ze uitgraven natuurlijk zodat hij kan blijven leven en doorgroeien. Met de graafmachine trekken ze erop uit en komen thuis met boom met kluit. ‘Maak baan! De kerstboom komt eraan!’ Omdat de boom te groot is om binnen te plaatsen krijgt hij een mooi plekje naast het huis. Alle boerderijdieren komen kijken. Maar waar is het oudste varken?

Tot verdriet van iedereen is het varken in zijn slaap overleden.  Het wordt in het bos begraven in het gat van de kerstboom. In een plechtige stoet trekken kind en dier door het bos en strooien bloemen en kleine schepjes zand. Van een vrolijke kerststemming is even geen sprake meer totdat de boom bij het graf stemmig versierd wordt met lichtjes en ballen. Het oudste varken is er toch nog een keer bij. Bij thuiskomst is er een klein, lief, roze biggetje geboren. Met elkaar begroeten ze het nieuwe leven en op het graf begint een plantje te groeien.

Kerstmis met Boer Boris is een bijzonder kerstverhaal met verrassende wendingen. Kerstmis is beslist anders dan anders met de dood en begrafenis van het oudste varken en de geboorte van een kerstbiggetje (kwetsend voor christelijke gelovigen?). Geen versierd huis vol bakluchten en vrolijkheid en geen manden vol cadeaus. De sfeer is heel ingetogen en toch is er ontegenzeggelijk een kerstsfeer in de sfeervolle tekeningen vol details. Het samenkomen bij de boom naast de boerderij en het graf in het kerstbomenbos, de lichtjes en versieringen buiten en in de stal zijn feestelijk en intiem. Het is een emotionele kerst die veel aanknopingspunten biedt voor nog meer bijzondere kerstverhalen van al die verschillende peuters en kleuters in de groep.

De activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Kerstmis met Boer Boris
Auteur: Ted van Lieshout
Illustrator: Philip Hopman
Uitgever: Gottmer
ISBN  9789025770143
€ 12,99
Vanaf 3 jaar

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim