Juryrapport Sardes-Leespluim juni 2018

De Sardes-Leespluim van de maand juni 2018 gaat naar het boek…

 

Een huis voor Harry

 

Op het omslag een sfeervolle lantaarnpaal met bovenin een vogelnest. Onderaan de paal kijkt poes Harry verlangend (?) omhoog. Zoekt hij voedsel? Nee, Harry is verdwaald en zoekt onderdak.

Harry is een huispoes, hij is nog nooit buiten geweest totdat hij uit het openstaande zolderraam kon stappen en achter vlinder Vera aan ging die tikkertje wilde spelen. Ze hebben reuze pret, Harry probeert Vera te vangen, maar dat lukt natuurlijk niet. Uren later heeft hij Vera nog niet te pakken en wil Harry terug naar huis. Maar, waar is Vera? Vera is verdwenen en Harry verdwaald. Hij heeft geen idee waar hij is en rent van links naar rechts, kriskras door de stad. Om zich heen kijkend ziet hij allerlei soorten huizen: een slakkenhuis, een vogelnest, een spleet onder een standbeeld waar een duizendpoot woont, hoge huizen, lage huizen, bewoonde stevige huizen waar al een woedende hond in woont. Tenslotte vindt hij een plekje in een van de vuilnisbakken die op een rijtje staan. En die vuilnisbakken blijken warempel bewoond te zijn door vriendelijke straatkatten. En Vera kennen ze ook! En daar gaat de hele bende naar het park op zoek naar Vera. Harry kijkt zijn ogen uit, hij is nog nooit in het park geweest. Vera is er ook. En waar komen ze al tikkertje spelend uit? Bij het huis van Harry. Morgen gaat hij weer buiten spelen met zijn nieuwe vrienden. En nu weet hij de weg.

‘Een huis voor Harry’ is een heerlijk feel good verhaal. Je ontkomt er niet aan volledig met Harry mee te leven en een zucht van verlichting te slaken als hij weer veilig thuis is. De illustraties hebben een fijne penseelvoering, laten veel emoties zien maar overheersen de pagina’s niet. Op die manier kan alle aandacht gaan naar de belevenissen en emoties van Harry. Daardoor vallen ook de leuke details op: de posters waar Harry als vermiste kat op staat, de mooie poort naar het park, al die verschillend gevlekte en gestreepte katten, het nog net zichtbare baasje van Harry op de laatste pagina. Deze details en de begrippen uit de korte teksten nodigen uit om nog lang met jonge peuters na te praten. Wat is verdwalen? Waar kun je allemaal verdwalen of je papa of mama kwijtraken? Wat is hoog en laag, groot en klein, onder en boven? Een aanwinst.

Een huis voor Harry van Leo Timmers is ook verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 23 januari 2019 landelijk worden gestart met Het Nationaal Voorleesontbijt.

Download hier de activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Tekst: Leo Timmers
Uitgever: Querido
Bindwijze: Hardback 
ISBN  9789045121284
€15,99
Vanaf 3 jaar

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim