Klik hier voor de online versie
Augustus 2017
Kind & Media Nieuwsbrief 6
Kind & Media Nieuwsbrief 6
logo van Sardes
decoratie pijl voor titel Een frisse start!
Wat vliegt de tijd! Zo kondig je de vakantiestop aan en dan is het voor een deel van Nederland alweer tijd voor school en werk! De hoogste tijd voor de volgende nieuwsbrief dus. We hopen dat jullie hebben genoten van een fijne zomervakantie! Wij hebben de tijd genomen om even terug te blikken op de start van Kind & Media en zijn na wat rustige dagen alweer hard aan het werk gegaan voor het najaar.
decoratie pijl voor titel Aan de slag - Dit ben ik
De meeste peuterspeelzalen en kinderdagverblijven beginnen na de zomer met het thema ‘Dit ben ik’. Vandaar dat het ons een goed idee leek om rondom dit thema suggesties uit te werken voor een combinatie van on- en offline activiteiten. Er zijn weer drie uitwerkingen gemaakt om aan de slag te gaan met peuterskleuters én op de bso. We wensen je veel plezier en denk eraan: zorg dat het bij jou en de kinderen past! Werk je met een ander thema? Geen zorgen! Laat je inspireren door de uitwerkingen op www.kindmedia.nl en geef wensen voor nieuwe thema’s aan ons door. Wie weet werken we volgend jaar een thema uit dat op jouw verlanglijstje staat! Aan de slag - Dit ben ik
decoratie pijl voor titel Nazomerpakket
Ps: Misschien had je er niet meer aan gedacht, maar we zijn natuurlijk erg benieuwd naar jullie ervaringen van deze zomer. Heb je foto’s van de zomeractiviteiten (let op: kinderen onherkenbaar, dus van achter of alleen handen/voeten in beeld)? Stuur het op en vertel ons hoe jullie het hebben aangepakt. Waar heb je het meeste plezier aan beleefd? Deel de ervaringen op onze social media. Bovenaan onze Facebook-pagina kan je een bericht/status plaatsen. Of deel je ervaring via Twitter en Instagram met de #kindenmedia of #mediaopvoeding op de groep. De mooiste inzending belonen we met een nazomerpakket. Uiterste inzenddatum is 1 september.
decoratie pijl voor titel Wat vindt hij of zij er nou van?
Regelmatig verschijnen er artikelen in de krant of op internet over de effecten van het gebruik van de tablet door kinderen. Zo kopte RTLnieuws onlangs met het artikel 'Laat je kind gewoon lekker op de tablet. Schadelijke gevolgen zijn bangmakerij'. Deze week (21 augustus) kopt Kinderopvangtotaal met 'Beeldschermgebruik creëert 'virtueel' autisme'. Ze verwijzen naar dit artikel van 10 augustus. Daarin staat dat Franse wetenschappers hebben ontdekt dat de explosie van het austismecijfer te maken heeft met de hoeveelheid tijd die jonge kinderen achter een beeldscherm doorbrengen. Als je kinderen een maand lang van het beeldscherm zou weghouden zouden de autistische trekken binnen een maand verdwijnen.

Wat moet je met dit soort berichten? Hoe weet je wat waar is? Als je de artikelen doorleest wordt het verhaal al wat minder zwart/wit, maar feit blijft dat al die tegengestelde berichten behoorlijk verwarrend zijn. Onze tip? Houd je hoofd koel. In artikelen wordt de focus gelegd op de informatie die eruit kan springen. Het verhaal is uiteraard niet zo zwart/wit, maar dat kopt niet zo fijn. Geef kinderen en ouders het (goede) voorbeeld. Zet media heel bewust en activerend in. Leg de link tussen online en offline activiteiten en zorg daardoor automatisch voor een balans. Ontdek samen met de kinderen en heb plezier. Zo simpel? Ja, eigenlijk wel.

Wij verzamelen al deze mediaberichten en zullen experts vragen om erop te reageren. Houd deze pagina van onze site dan ook geregeld in de gaten. Heb je vragen naar aanleiding van een onderzoek of stuk in de krant? Stel het ons!
decoratie pijl voor titel Nieuws
#Comenius Siegel
In de vorige nieuwsbrief kondigden we het al aan en misschien heb je het nieuws al via social media gehoord, maar net voor de zomer mochten Ilona Jens en Denise Bontje namens Kind & Media een Comenius Siegel in ontvangst nemen voor het platform Kind & Media met de nieuwe website www.kindmedia.nl! De jury vond het platform en de missie van Kind & Media een goed initiatief en moedigde ons aan om hier mee door te gaan. Een fijne opsteker dus!

#Trainers
In juni is een nieuwe groep trainers getraind die jullie kunnen ondersteunen bij het trainen van pedagogisch medewerkers (dagopvang en bso). Zijn er (nieuwe) medewerkers in dienst die nog niet getraind zijn? Laat ze bijscholen door een van de trainers die werkzaam zijn in jouw regio. Neem een kijkje op deze pagina voor een trainer in jouw regio.

Bij wijze van proef zijn we ook in gesprek met grote en middelgrote organisaties om de licentie voor Kind & Media af te kopen. Als organisatie krijg je dan alles in handen om de training intern te verzorgen. Kind & Media ondersteunt deze organisaties met materiaal en een train-de-trainersessie. Wil je meer hierover weten, neem dan contact op met Denise Bontje (d.bontje@sardes.nl).

#Vervanging Tanja
Tanja Schulting is met zwangerschapsverlof en wordt tot 1 januari 2018 vervangen door Kim Elzinga. Heb je een praktische vraag, mail dan naar K.elzinga@sardes.nl.
Nieuws
decoratie pijl voor titel Community Pizza Meeting
De (eerste) Kind & Media Community Pizza Meeting die we in de vorige nieuwsbrief aankondigde is vanwege de zomerstop verplaatst naar dinsdag 26 september van 17.00 – 19.00 uur in Utrecht. Alle kans om er toch bij te zijn dus! Onder het genot van een lekkere pizza delen we ervaringen met de community en horen we graag wat jullie van Kind & Media nodig hebben. Hoe halen jullie het meeste uit Kind & Media en de community? Zetten jullie media op een bewuste manier in? Lopen jullie ergens tegenaan of hebben jullie juist goede tips voor de community-leden? Ook zal er een special guest aanwezig zijn om jullie inhoudelijk bij te praten. We laten jullie natuurlijk niet met lege handen naar huis gaan.

Er zijn al enkele deelnemers, maar er is nog voldoende plek. Als lid van de community is deelname gratis. Let op: deze meeting is alleen voor kinderopvangorganisaties/scholen/bso. De trainers nodigen we nog een keer apart uit voor een trainersnetwerkbijeenkomst. Je kunt je nog tot vrijdag 22 september aanmelden. Laat Malou (m.stoop@sardes.nl) weten of je komt (ja of nee) en vermeld daarbij je naam, functie, naam organisatie en telefoonnummer. Laat die kans niet liggen en meld je (snel) aan!
Community Pizza Meeting
decoratie pijl voor titel Volgende nieuwsbrief
De volgende nieuwsbrief verschijnt op donderdag 21 september. Volg ons in de tussentijd op onze site en social media: Facebook, Twitter, Instagram, VimeoLinkedIn en Pinterest.

Hartelijke groet,

Team Kind & Media

Sardes is een onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onderwijs, opvang en opvoeding. Wij willen de ontwikkelings­kansen van kinderen, jongeren en volwassenen vergroten. Sardes heeft geen winstoogmerk: wij investeren in innoverende onderwijsprojecten.

logo van Sardes
foto van een vrouw met een kind
leeg plaatje
Sardes
Postbus 2357
3500 GJ  Utrecht

(030) 232 62 00   symbool van telefoon
secretariaat@sardes.nl   symbool van e-mail
www.sardes.nl   symbool van internet
@SardesUtrecht   symbool van twitter
facebook.com/sardesBV   symbool van facebook
logo van cedeo-erkenning

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden met Sardes heeft samengewerkt of interesse heeft getoond in ons werk. Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief aan u doorgestuurd en wilt u deze vaker ontvangen? Dan kunt u zich hier aanmelden.

##PIXEL##