Mediaopvoeding

Kinderen groeien op in een wereld die steeds meer digitaliseert. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Mediaopvoeding wordt dus steeds belangrijker: het legt de basis voor mediawijsheid. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! 

Professionals in de kinderopvang spelen een cruciale rol in mediaopvoeding. We ondersteunen hen door te laten zien hoe je media op een bewuste en activerende manier kunt inzetten om de ontwikkeling van jonge kinderen te stimuleren. 

 

Projecten:

  • Kind&Media: Kind & Media is een project van Sardes en omvat onder andere Digidreumes, een initiatief van Het Kinderopvangfonds en per 1 januari 2017 overgenomen door Sardes. Kind & Media is opgezet om een brede groep professionals die werken met kinderen en hun ouders te ondersteunen bij mediaopvoeding. 
  • Verdiepingsmodule mediaopvoeding: Sardes heeft in samenwerking met partners de verdiepingsmodule mediaopvoeding ontwikkeld voor de scholing 'Een Gezonde Start' waarmee kinderopvangorganisaties kunnen werken aan Gezonde Kinderopvang. Kijk voor meer informatie op gezondekinderopvang.nl 
  • Mediabeleid in het pedagogisch beleidsplan: Sardes ondersteunt kinderopvangorganisaties bij het inhoudelijk vormgeven van hun pedagogisch beleidsplan. Elk pedagogisch beleidsplan zou een mediabeleid moeten bevatten welke omschrijft welke keuzes de kinderopvang maakt rond het gebruik van media.


Meer lezen? 

Media in de kinderopvang

Checklist: op zoek naar een geschikte app?

Sardes Special 19 Kind en media #hetbegintmetopvoeden

Digitale boeken zelf maken en gebruiken op de groep

Voor ouders en professionals: het praktische doeboek Speel Digiwijs!

Toolbox visie op media in de kinderopvang

Toolbox visie op media in de kinderopvang

Door de snelle ontwikkelingen zijn media niet meer weg te denken uit de huidige samenleving. De noodzaak om na te denken over mediaopvoeding, het gebruik van media met jonge kinderen en de manier waarop media worden ingezet wordt steeds groter. Dat geldt voor ouders, maar zeker ook voor de kinderopvang.

Deze toolbox helpt teams van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen om gestructureerd na te denken over alle facetten van mediagebruik door jonge kinderen. Dit levert beredeneerde keuzes op die kunnen worden vastgelegd in een visiedocument. De toolbox bevat gesprekskaarten, informatiekaarten voor de gespreksleider en een format voor een beknopte visie op media in de kinderopvang.

Vul uw gegevens in via het formulier hieronder en download de toolbox gratis.

Details

  • Auteurs: Digidreumesen

Download formulier


 


Vernieuw code ยปAls u de tekst niet kunt lezen
* Deze velden zijn verplicht