Taal in de kinderopvang

"Wij laten pm’ers meer resultaat halen uit taallessen, taalactiviteiten en taalkansen op alle momenten van de dag. Wij doen dit door inzichten vanuit wetenschap en praktijk te combineren en te vertalen naar het dagelijks handelen in de kinderopvang."

 

Communiceren uw medewerkers op taalniveau 3F

Pedagogisch medewerkers moeten kunnen aantonen dat zij kunnen spreken en communiceren op taalniveau 3F of B2. Deze kwalificatie-eis geldt al voor veel VVE-locaties (hierbij is lezen ook een eis) en gaat per 1 januari 2023 in voor de gehele kinderopvang. Sardes biedt een compleet pakket om taal in de kinderopvang op een goed niveau te krijgen. Lees meer hierover op taalindekinderopvang.nl

 

Taalcoaches dragen bij aan een taalrijke kinderopvang

Hoe benut je kansen voor taal en interactie tijdens spel- en verzorgingsmomenten? Hoe lok je interessante gesprekken uit, ook met de stillere kinderen? Welke mogelijkheden bieden prentenboeken voor denkvragen? Een taalcoach ondersteunt collega's op de werkvloer. De ontwikkelingskansen van kinderen en de kwaliteit van de kinderopvang staan centraal in de Sardes-opleiding Taalcoach in de kinderopvang. Kinderopvangprofessionals en pedagogisch beleidsmedewerkers worden opgeleid tot interne taalcoaches die een taalrijke kinderopvang kunnen realiseren. Ook voor de wet IKK is het handig om intern taalspecialisten in huis te hebben, bijvoorbeeld om zelf aan de taaleis 3F te kunnen werken. Lees meer hierover op taalindekinderopvang.nl

 

TINK interactievaardigheden

Goede interactievaardigheden van pedagogisch medewerkers zijn essentieel voor de optimale ontwikkeling van jonge kinderen. Deelnemers aan de TINK-training krijgen feedback op de manier waarop zij de 6 interactievaardigheden inzetten en leren door TINK hoe ze die kunnen verbeteren, o.a. door videocoaching. Deelnemers verbeteren ook hun eigen taalvaardigheid. Lees verder over TINK.voor pedagogisch medewerkers.  

  

Sardes- Leespluim

De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar) om hen te prikkelen tot lezen en hun leesplezier en taalvaardigheid te bevorderen. De Sardes-Leespluim dient ter inspiratie van professionals die met jonge kinderen werken in de kinderopvang en het kleuteronderwijs. Een onafhankelijke jury houdt bij de beoordeling rekening met de inzetbaarheid van de boeken in opvang en kleuteronderwijs en elke maand ontwikkelt een Sardes- expert educatieve activiteiten bij het boek. Nieuwsgierig naar de Sardes-Leespluim winnaars van dit jaar? klik hier.

 

Meer lezen?

Sardes Special nr 18 - Taal in authentieke contexten

Serie brochures Meer (voor)lezen, beter in taal