De Sardes Leespluim van februari

03 februari 2020

Julian is met zijn oma naar het zwembad geweest. Hij is gek op zeemeerminnen. Onderweg naar huis leest hij in de metro een boek. Misschien is dit wel zijn lievelingsboek, over zeemeerminnen! 
Drie meisjes stappen in. Hun kleurige jurken hebben vissenstaarten. Julian droomt weg: hij zwemt onder water. Een school kleurrijke vissen voert hem mee de diepte in, waar hij een prachtige vissenstaart krijgt. Een mysterieuze, grote vis overhandigt hem plechtig een ketting. 
 
Werkelijkheid en fantasie lopen bij Julian nog heerlijk in elkaar over en zijn oma lijkt dat heel goed te begrijpen. Oma geeft hem de ruimte zichzelf te ontdekken en op te gaan in zijn eigen wereld. En om zijn dromen waar te maken. Dat gebeurt zonder woorden, maar spreekt duidelijk uit de goed getroffen lichaamstaal en mimiek. 
In de tekeningen zijn ook bij herlezing allerlei ontdekkingen te doen en verbanden te zien tussen de verschillende momenten in het verhaal. Een mooi boek met respect voor eigenheid en waarin iedereen die dat wil, een zeemeermin kan zijn! 

Klik hier voor het hele juryrapport

Lees ook de activiteiten bij het boek.

Nieuwsgierig naar voorgaande Leespluimen? Kijk dan bij de overzichten van 201720182019 en 2020. Bij ieder Leespluimboek worden activiteiten beschreven door een Sardes-expert.