Heel Utrecht leest voor: burgemeester gaf startsein

17 april 2018

De VoorleesAlliantie Utrecht grijpt het initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ aan voor een stadsbrede impuls voor leesplezier en voorlezen. Onder het motto ‘Heel Utrecht gaat voor lezen’ hebben de samenwerkende instellingen en de Utrechtse Kinderboekwinkel de handen ineen geslagen. Zij bieden (bijna) alle peuters en kleuters van Utrecht dit prentenboek gratis aan. De gemeente Utrecht financiert de aankoop van 12.000 exemplaren en de Utrechtse Kinderboekwinkel verzorgt het afleveren bij scholen en kindercentra. Sardes en de Bibliotheek Utrecht verzorgen voorleestips voor leerkrachten en ouders.

Op 16 april gaf burgemeester Jan van Zanen het startsein van de actie op brede school Hart van Noord. Van Zanen las het prentenboek voor aan kinderen van de peutergroepen en de drie basisscholen. Op datzelfde tijdstip is in heel Utrecht op scholen en peutercentra ook ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ voorgelezen en cadeau gedaan.

Lees hier het artikel in het AD.

Kijk hier de uitzending van RTV Utrecht. 

Meer informatie is te vinden op: www.heelutrechtgaatvoorlezen.nl 

 

Voorleesalliantie Utrecht

In 2015 is Voorleesalliantie Utrecht getekend door de afdelingen Onderwijs en Volksgezondheid van de Gemeente Utrecht, de Bibliotheek Utrecht, Sardes, Spelenderwijs Utrecht, Soda Producties, Taal Doet Meer, de Brede School Academie en de Utrechtse Schoolbesturen. Het doel van de Alliantie is om gezamenlijk voorlezen te stimuleren, zowel in frequentie als in kwaliteit. Het initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ is een goede aanleiding om voorlezen weer bij iedereen op het netvlies te zetten. De missie is om alle – maar dan ook alle – kinderen te laten opgroeien tussen de allermooiste kinderboeken. Met mooie boeken thuis ontdekken kinderen én ouders hoe leuk (voor)lezen is. Hoe heerlijk het is om je te verliezen in een prachtig verhaal, een onbekende wereld. Veel voorlezen aan jonge kinderen is essentieel voor hun (taal)ontwikkeling. Lezen en voorgelezen worden opent daarnaast een wereld van verhalen die de fantasie prikkelen en vensters openen naar nieuwe avonturen, mensen en culturen. Geletterdheid is bovendien een voorwaarde voor succes op school en later in de samenleving. Om die missie te laten slagen stelt Stichting Geef een (prenten)boek cadeau ieder voorjaar een prachtig prentenboek en een mooi jeugdboek ter beschikking voor maar € 2,00.

Meer weten?