Geef een prentenboek cadeau

Sardes steunt de actie Geef een (prenten)boek cadeau!

Het initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ heeft als missie alle – maar dan ook alle – kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de allermooiste kinderboeken. Als er thuis mooie boeken zijn, ontdekken kinderen en ouders hoe leuk lezen en voorlezen is; hoe heerlijk het is om je te verliezen in een prachtig verhaal, in een onbekende wereld. Geletterdheid is bovendien een voorwaarde voor succes op school en later in de samenleving. Om die missie te laten slagen wordt ieder jaar in februari een klassiek jeugdboek, en in april een prachtig prentenboek ter beschikking gesteld voor maar 2 euro!

Het prentenboek van 2018 is Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney en Anita Jeram.

Samen zorgen we ervoor dat alle kinderen opgroeien tussen de boeken:
Ren vanaf 6 april naar de boekhandel, koop een 'Raad eens hoeveel ik van je hou' en geef het boek cadeau!

 

Hoe bereiken we alle kinderen?

De vraag is hoe we juist ook de kinderen bereiken die thuis geen boeken hebben en van wie de ouders niet het geld hebben om boeken te kopen. Het antwoord is: DOOR MET Z’N ALLEN KINDEREN BOEKEN TE GEVEN! Ouders, grootouders, ooms, tantes, instellingen in de kinderopvang, scholen, bedrijven, iedereen! Geven is veel leuker dan krijgen! En geven kan op vele manieren, bijvoorbeeld door, als je toch in de boekhandel bent om een boek te kopen voor je eigen kind, voor twee euro extra een boek kopen voor een kind dat thuis geen boeken heeft. De boekhandelaar zorgt er dan voor dat dit boek bij het juiste kind terechtkomt.

 

Heel Utrecht gaat voor lezen

De VoorleesAlliantie Utrecht* grijpt het initiatief ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ aan voor een stadsbrede impuls voor leesplezier en voorlezen. Onder het motto ‘Heel Utrecht gaat voor lezen’ hebben de samenwerkende instellingen en de Utrechtse Kinderboekwinkel de handen ineen geslagen. Zij bieden (bijna) alle peuters en kleuters van Utrecht dit prentenboek gratis aan. De gemeente Utrecht financiert de aankoop van 12.000 exemplaren en de Utrechtse Kinderboekwinkel verzorgt het afleveren bij scholen en kindercentra. Sardes en de Bibliotheek Utrecht verzorgen voorleestips voor leerkrachten en ouders.

Op 16 april geeft burgemeester Jan van Zanen het startsein van de actie in Hart van Noord. Van Zanen leest het prentenboek voor aan kinderen van de peutergroepen en de drie basisscholen. Op datzelfde tijdstip zal in heel Utrecht op scholen en peutercentra ook ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ worden voorgelezen. Aansluitend krijgen alle kinderen het prentenboek cadeau, voorzien van voorleestips voor de peutercentra, scholen en ouders. Aan alle ouders wordt gevraagd om ’s avonds om klokslag 19.00 uur het prentenboek ook thuis voor te lezen. ‘Heel Utrecht gaat voor lezen!’Bergse peuters krijgen prentenboek van de gemeente

Op vrijdag 6 april, om 10 uur, las wethouder Yvonne Kammeijer het prentenboek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ voor op basisschool de Aanloop. Ze geeft daarmee het Bergse startsein voor de landelijke actie Geef een prentenboek cadeau. Tijdens deze actie geeft de gemeente zo’n 3300 exemplaren van het prentenboek weg aan alle kleuters en peuters in de gemeente.

Als er bij jonge kinderen thuis mooie boeken zijn, ontdekken zowel zij als hun ouders hoe leuk lezen en voorlezen zijn. Geletterdheid is een voorwaarde voor succes op school en later in de samenleving. Omdat de gemeente Bergen op Zoom alles in het werk stelt om laaggeletterdheid en onderwijsachterstand te voorkomen, zocht zij aansluiting bij de landelijke actie 'Geef een prentenboek cadeau'.

Zo'n 3300 kleuters en peuters op alle basisscholen en de daaraan verbonden peuterlocaties het prentenboek 'Raad eens hoe veel ik van je hou'. De scholen en peuteropvang-organisaties organiseren speciale voorleesmomenten om ouders te stimuleren thuis ook voor te lezen. Sardes adviseur René Melisse is als VVE-coördinator betrokken bij deze actie.

 

*In 2015 is Voorleesalliantie Utrecht getekend door de afdelingen Onderwijs en Volksgezondheid van de Gemeente Utrecht, de Bibliotheek Utrecht, Sardes, Spelenderwijs Utrecht, Soda Producties, Taal Doet Meer, de Brede School Academie en de Utrechtse Schoolbesturen. Het doel van de Alliantie is om gezamenlijk voorlezen te stimuleren, zowel in frequentie als in kwaliteit.