Juryrapport Sardes-Leespluim januari 2018

 De Sardes-Leespluim van de maand januari 2018 gaat naar het boek…

 

Het kartonnen kasteel

 

Op het omslag vliegen zwaluwen door de lucht, de boom heeft een vol bladerdak, de lucht is blauw, een konijn piept op vanuit het gras dat vol bloemen staat en twee jongetjes kijken vanuit hun grote dozen uit over het landschap. Die dozen slepen Bart en Edo iedere dag naar buiten de Suikerheuvel op. Dozen waarin je je kunt verstoppen; waarin je piraat, koning of astronaut kunt zijn. Maar altijd en eeuwig zijn Bart en Edo Beste Vrienden. Met zijn tweeën.

Op een koude maandagochtend, de temperatuur en dag van de week kondigen al iets onheilspellends aan, komt nog een dozensjouwer de heuvel op geklauterd. Het is Kai. Hij heeft de moed gevonden om te vragen of hij mee mag spelen. ‘Natuurlijk,’ zegt Edo.  Edo en Kai spelen verder terwijl Bart zich afzijdig houdt. Bart heeft het duidelijk niet naar zijn zin, kan zijn plek niet vinden in het driemanschap. Het magische Twee Beste Vrienden ritme is doorbroken. En op een avond stampt Bart zijn hele kartonnen kasteel in elkaar. Hij gaat niet meer naar de Suikerheuvel, reageert niet op Edo en Kai wanneer ze hem komen ophalen. Hij blijft thuis. En dan op een dag hebben Edo en Kai iets voor Bart gemaakt. Bart miste de vriendschap natuurlijk en komt toch maar naar buiten. Het is ongelooflijk wat Edo en Kai hebben gemaakt. Het is een kar met dozen en wielen, kleuren vlaggen!  Hij is geweldig. En daar gaan de drie jongens de heuvel op en beleven fantastische avonturen en delen koekjes en limonade. Kai is aardig vindt Bart. En zo komen ze in het nieuwe Drie Beste Vrienden ritme en het is helemaal goed.

Een mooi verhaal over vriendschap, jaloezie en het overwinnen ervan zonder dat er een woord aan vuil gemaakt wordt. Een tijdloos verhaal op een idyllische  landelijke locatie waar de fantasie alle kanten op kan. Veel om over te praten met jonge kinderen en zeker ook met jongens. Ook leuk om daarna op de Buitenschoolse Opvang, school of thuis aan de slag te gaan met grote dozen.
De tekst heeft weinig woorden, die zijn ook niet nodig, maar de woorden die er staan zijn uitdagend en prikkelend: kippenvelkoud, wolkenkrabberdansers, monstermaakseldozending. Er zijn er vast meer te verzinnen.

Lees hier de activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Het kartonnen kasteel
Illustraties Benji Davies
Tekst Linda Sarah
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
ISBN 9789024576654
€13,99
Vanaf ca. 4 jaar

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim