Juryrapport Sardes-Leespluim april 2019

De Sardes-Leespluim van de maand april 2019 gaat naar het boek…

 

Oceaan en hemel

 

Oceaan en hemel, twee eindeloze bestemmingen voor een wonderlijke reis. Op de dag dat zijn grootvader negentig zou zijn geworden, bouwt Finn speciaal voor hem een boot. Finn woont bij de zee. Hij weet nog hoe opa’s stem klonk als hij hem verhalen vertelde over een plek ver weg, waar de oceaan de hemel raakt. Daar gaat de reis naartoe die Finn samen met opa zou maken.

In zijn zelfgebouwde boot valt Finn in slaap. Wanneer hij wakker wordt, is hij op volle zee. De reis is begonnen. Een enorme vis wijst hem de weg naar Luilettereiland en een eiland met enorme schelpen. Ze doorkruisen een zee van dansende kwallen, waar de boot opstijgt om op een magische plek aan te komen. Rondom een reusachtige walvis drijven allerlei vliegende objecten: oude driemasters, zeppelins, luchtballonen, vliegende vissen, met op de achtergrond een reusachtige maan. De gouden vis verdwijnt in de maan en verandert in het gezicht van opa. Finn kan afscheid nemen. De maan blaast hem terug naar het strand waar zijn moeder op hem wacht. Zij heeft opa’s lievelingsflensjes gemaakt.

Oceaan en Hemel is een prachtig magisch-realistisch sprookje over het koesteren van herinneringen, afscheid nemen en verder gaan. De voorwerpen van opa, zoals een pijp, schelpen, boeken en de verzameling vliegende objecten, die nog aanwezig zijn in het huis aan de zee komen in zachte, bijna doorzichtige beelden terug in de droomreis. Een mooie verbeelding van bovenaardse verwondering en aardse zaken. De droomwereld ondersteunt de realiteit en omgekeerd. De Nederlandse tekst van Rindert Kromhout is ook dan meer dromerig dan weer realistisch. ‘Finn woonde bij de zee en de zee woonde bij hem.’  ‘Een plek hoog en laag en zo diep als de zee…’  De taal is rijk: ‘Dat trok de aandacht…’, ‘bladvogels en brilvogels nestelen zich’, ‘ze verkenden een eiland’, ‘…en doorkruisen een zee’.

Een boek om door en door te verkennen en waar kleuters en oudere kinderen beslist door geboeid zullen blijven.

De activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Oceaan en hemel
Auteur: The Fan Brothers
Uitgever: Leopold
Vertaald door Rindert Kromhout
ISBN 9789025875268
€ 15,99
Vanaf 4 jaar

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2019 

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim