Juryrapport Sardes-Leespluim mei 2018

De Sardes-Leespluim van de maand mei 2018 gaat naar het boek…

 

Kat en Vis

 

De titel is al meteen grappig: ‘Kat en Vis’, geen kat en muis? Opletten geblazen dus.

Kat en Vis wonen in hetzelfde huis en gelukkig lust Kat geen vis. Ze komen elkaar voortdurend tegen, voeren gesprekken, spelen spelletjes, fantaseren er op los en houden elkaar met grapjes voor de gek.

Kat snurkt, maar Vis snurkt bubbeltjes. Kat vindt het gezellig als het regent; Vis zou dat gekletter tegen de ramen ook wel mee willen maken, maar hij zit nooit droog. Vis vraagt aan Kat of het licht aan mag. Hij droomde van een haai die hem achterna zit. ‘Maar Vis’, vraagt Kat, ‘kan die haai je met het licht aan niet veel makkelijker vinden?’ Het licht moet gauw weer uit van Vis. Vis kan goochelen, maar Kat heeft niets zien gebeuren. ‘Klopt ‘, zegt Vis. Hij heeft de truc al gedaan, maar Kat kon dat niet zien, omdat hij zijn ogen dicht had.

Er komen nog tal van andere zaken uit het dagelijks leven langs: Kat en Vis zouden wel met het vliegtuig willen, dan wordt Vis een vliegende vis! Angst voor monsters en het donker. Vis maakt Kat wakker omdat hij bang is dat er een monster onder de tafel ligt. Vis moet zich geen zorgen maken, zegt Kat, want hij ligt onder de tafel. ‘Zie je nou wel,’ roept Vis, ‘ik wist wel dat ik gelijk had!’

Kat en Vis hebben het leuk samen, het is een gezellig stel. Het verhaaltje waarmee het boek eindigt geeft voedsel aan tal van speculaties. Vis heeft jeuk en wil dat Kat haar krabt en vervolgens zien we een lege kom en een plasje water op de vloer…

Deze korte verhalen met dikwijls een grappige, verrassende uitkomst, lenen zich goed om voor te lezen voor het slapen gaan of om na een intense activiteit even tot rust te komen en met elkaar te lachen om die gekke Kat en Vis of te filosoferen over omgaan met angst, onweer, mogelijkheden en beperkingen. Vooral oudere kleuters zullen de taalvondsten kunnen waarderen en ook willen gaan rijmen na het verhaal ‘Rijmen’.

Alain Clark vertelde de verhalen ’s avonds aan zijn zoon en bundelde ze in dit boek. De tekeningen van Loes Riphagen vullen de verhalen mooi aan. Zij weet de humor die in de verhalen zit raak te vertalen met haar collagestijl tegen sterke achtergrondkleuren.

Download de activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Illustraties: Loes Riphagen
Tekst: Alain Clark
Uitgever: Moon
ISBN  9789048839865
€ 14,99
Vanaf 4 jaar

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim