Juryrapport Sardes-Leespluim april 2018

De Sardes-Leespluim van de maand april 2018 gaat naar het boek…

 

Zaterdag

Juryrapport 

Eindelijk. Het is zaterdag! Wat gaan we doen? Met de seizoenen mee vind je in dit grote, gezellige boek wat er allemaal op zaterdag gebeurt en mogelijk is.

We beginnen in de herfst op een voetbalveld waar jongens en meisjes samen spelen. Vaders en moeders kijken naar de wedstrijd, staan wat te kletsen, roepen aanmoedigingen, halen iets te drinken of lopen een rondje met de hond. Maar kijk, daar loopt een loslopende hond het veld op! Zijn baasjes rennen er verschrikt achteraan. Er loopt ook een cowboymeisje met een net met ballen. Het moet niet gekker worden, daar loopt Klein Duimpje, met een bal! De volgende dubbele pagina laat een stads- of dorpscentrum zien. Wat gek, daar is weer de loslopende hond. En is dat niet het cowboymeisje met een grote doos sinaasappels? Dat ze die kan dragen. Eens kijken of er ook een sprookjesfiguur te vinden is. Ja hoor, uit het raam van een appartement hangt het haar van Rapunzel bijna tot aan de grond. Vervolgens gaan we naar de supermarkt, ook daar zijn de sprookjesfiguur, de jongen met de bal, de loslopende hond en het cowboymeisje weer te vinden en nog veel meer bekenden van het voetbalveld en het dorpsplein. Zo gaan we nog naar het zwembad, de bibliotheek, hee daar staat Pinokkio, het strand, de woonwijk, het herfstbos, de braderie, het museum, de ijsbaan en de kerstmarkt, natuurlijk met het meisje met de zwavelstokjes. 

Al die vrolijke taferelen zijn uitgebreide praat- en zoekplaten met steeds weer een nieuwe invalshoek. Met jonge kinderen is te ontdekken en te benoemen wat er allemaal te zien en gaande is in de verschillende taferelen. Iets oudere kleuters vinden beslist het zoeken naar de diverse vaste figuren erg leuk. En als de sprookjes (nog) niet bekend zijn is dat vast aanleiding voor het voorlezen van een nieuw verhaal.

Zaterdag is  in de eerste plaats een heerlijk uitnodigend boek voor alle kinderen om in te bladeren en te kijken en biedt daarnaast talloze aanknopingspunten voor ongedwongen gesprekjes, activiteiten,  verzameltafels en vervolgboeken in de kinderopvang, BSO en onderbouw basisonderwijs.

Download hier de activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Illustraties: Saskia Halfmouw
Tekst: n.v.t.
Uitgever: Leopold
ISBN  9789025873776
€ 14,99
Vanaf 2 jaar

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim