Juryrapport Sardes-Leespluim februari 2018

De Sardes-Leespluim van de maand februari 2018 gaat naar het boek…

 

Dag poes!

 

Juryrapport:

Ook als je niet van poezen houdt is dit een fascinerend boek. In haar bekende kleurrijke stijl tekende Mies van Hout twintig poezen met een heel eigen uitstraling, dynamiek, karakter. Zelf zegt ze erover: 'Wat ik leuk vind aan katten is dat ze zich niet aanpassen. Ondanks dat of juist daarom zijn ze zo onweerstaanbaar. Een zeer interessante inspiratiebron, zowel voor een illustrator als voor een auteur.’ Voor de afbeeldingen ging ze op zoek naar gemoedstoestanden die van de kat zelf zijn. ‘Ik wilde geen menselijke gevoelens op de kat projecteren. Het moest herkenbaar zijn als kattengevoel.’

Ze maakte eerste de prenten, daarna gingen de schrijvers aan de slag. En wat een prachtige teksten. Helemaal op de poes geschreven, zacht en flemend, fel en scherp, geestig en vrolijk, nuffig en schrikachtig. Zoveel poezen zoveel verzen.

Zowel voor kinderen en volwassenen een boek om dikwijls in te kijken en met een glimlach te lezen en voor te lezen. Steeds weer je intonatie, snelheid en stemvolume aanpassen totdat een melancholische, huiselijke, reflecterende, jagende of eigenzinnige kattensfeer jou en je jonge publiek omhult. Herkennen de kinderen de emoties in de katten? Welke rol spelen de kleuren en hoe beïnvloeden de kleuren de (katten)stemming? Leuk om over te praten. De teksten zijn voor jonge kinderen misschien nog wat moeilijk te volgen maar de voordracht kan veel duidelijk maken. Wat voor karakter heeft de poes thuis? En kun je dat ook schilderen?

Download hier de activiteiten bij het boek.

 

Boekgegevens

Dag poes!
Illustraties: Mies van Hout
Teksten: Bette Westera, Koos Meinderts, Sjoerd Kuyper, Hans & Monique Hagen
Uitgever: Hoogland & van Klaveren
ISBN  9789089672353
€ 16,50
Vanaf ca. 4 jaar

Bestel dit boek

 

Overzicht winnaars 2018

Terug naar homepage Sardes-Leespluim